La mort d’una girafa a Indonèsia revela les males condicions en les que viuen confinats els animals. Ian Singleton, ex empleat del zoològic, afirma que els parcs es gestionen en el seu conjunt de forma espantosa.

La mort d’una girafa la setmana passada al zoològic de Surabaya -el més gran d’Indonèsia- ha posat en evidència l’estat de la instal·lació, en la qual els animals viuen amuntegats i en molt males condicions. Una gran bola de plàstic de l’embolcall de les bosses de menjar que li tiraven els visitants se li va quedar allotjat en el ventre.

En aquest zoo, els tigres estan demacrats i uns 180 pelicans, amuntegats, ni poden desplegar les ales sense colpejar-se entre ells.

El zoo es va crear fa gairebé un segle en un dels racons amb major diversitat biològica del planeta i presumia de la col·lecció més impressionant del sud-est asiàtic. Avui dia, el zoològic de Surabaya és un malson, plagat de cries incontrolades, amb falta de fons per al benestar general dels animals i les sospites, persistents, que els membres del personal estan involucrats en el tràfic il·legal de vida silvestre.

Les espècies més rares, com els dracs de Komodo i els orangutans, en perill d’extinció, viuen amb humitats, en gàbies insalubres i plens de menjar que llancen els visitants.

“Això és molt tràgic, però, per descomptat, de cap manera sorprenent en els parcs zoològics d’Indonèsia, donada la forma espantosa que es gestionen en el seu conjunt”, va dir Ian Singleton, un ex empleat del zoològic que ara dirigeix un programa de conservació de orangutans a l’illa de Sumatra.

El zoològic va ser objecte d’una investigació fa dos anys després que uns informes van revelar que 25 dels seus 4.000 animals s’estaven morint cada mes, gairebé tots ells abans d’hora. Entre ells un lleó africà, un tigre de Sumatra i diversos cocodrils.

La majoria de zoològics limiten el nombre d’animals nascuts en captivitat però els anticonceptius són cars i no hi ha instal·lacions adequades per a mascles i femelles per separat. Com a resultat, les espècies al zoològic de Surabaya crien en excés.

El supòsit d’educació i conservació que pretén justificar l’existència dels zoològics queda, una vegada més, en dubte davant de les evidències.

Font: La Vanguardia
Fotografia: TVAnimalista