Iowa aprova una llei que prohibeix l’enregistrament d’imatges i la presa de fotografies en explotacions agrícoles. Aquesta mesura neix amb la intenció d’impedir el treball de denúncia de les organitzacions pels Drets Animals i suposa un perillós precedent de repressió cap a la lluita per la fi de l’explotació animal.

Iowa s’ha convertit així en el primer estat d’EUA en aprovar una llei que converteix en delicte l’obtenció d’imatges ocultes en explotacions agrícoles. Això ha provocat la reacció de multitud de grups defensors dels animals, que han instant al governador Ferri Branstad a vetar-la, ja que impediria donar a conèixer el maltractament que pateixen els animals.
Aquesta llei va ser aprovada per aclaparant majoria dimarts passat 28 de Febrer per la Càmera de Representants i el Senat de Iowa, i altres set estats: Illinois, Indiana, Minnesota, Missouri, Nebraska, Nova York i Utah han considerat també establir lleis que augmentin les penes contra els qui gravin vídeos de forma oculta en explotacions ramaderes, encara que en alguns d’ells el procés està estancat.

La mesura de Iowa establiria una nova pena per “mentir” en una sol·licitud de treball per a tenir accés a una instal·lació ramadera, considerant-se aquesta una falta greu, penada amb fins a 1.500 dòlars de multa i un any de presó. Una segona condemna d’aquest tipus suposaria un delicte menor amb agreujants, que podria ser castigat amb una multa de fins a 5.000 dòlars i fins a dos anys de presó.

Iowa, és l’estat capdavanter en producció de carn de porc i ous. Les seves granges compten amb més de 19 milions de porcs i 54 milions de gallines ponedores entre estables i edificis de confinament. Per això, Iowa ha estat repetides vegades el blanc de les crítiques dels grups de defensa dels animals, que busquen donar a conèixer els abusos als quals aquests són sotmesos i les controvertides pràctiques d’aquesta indústria, així com la situació de confinament de les truges mare o el sistema de engabiament de les gallines.
 

 
Reaccions

El grup Mercy for Animals ha publicat un vídeo que mostra les condicions en les quals viuen els pollastres i porcs d’Iowa, realitzant una manifestació davant el Capitoli d’Iowa aquest dijous. Els activistes es van presentar vestits de negre, emmordassats i amb els ulls embenats com forma de protesta davant la qual ja denominen llei AG-gag (mordassa).
“Iowa té algunes de les lleis més febles quant a protecció animal de tot el país”, va dir Nathan Runkle, portaveu del grup, en un comunicat. “Els legisladors haurien de centrar-se en l’enfortiment d’aquestes patètiques lleis, no silenciar a qui denunciem i exposem l’abús que pateixen els animals o altres problemes greus relacionats amb la seguretat alimentària a Amèrica.”

El senador Joe Seng, demòcrata de Davenport i veterinari patrocinador del projecte de llei, va dir que la mesura estableix un equilibri al descoratjar als activistes pels animals a colar-se en les instal·lacions ramaderes, però no prohibint als que treballin allí legítimament a denunciar el maltractament animal: “Crec que hem fet una mica el necessari; més que res enviar un missatge. Però no crec que sigui alguna cosa realment terrible per als defensors dels animals”, va dir Seng.

També va afirmar que la indústria ramadera té preocupacions legítimes sobre la infiltració de persones no autoritzades en les seves instal·lacions, “ja que podrien portar malalties o deixar que els ratolins i altres paràsits no desitjats camparan per les instal·lacions de les granges”.

El criador de porcs John Weber va dir que comprèn que la gent vulgui estar segura que els animals són tractats amb humanitat, però que és fàcil per als grups de drets animals obtenir imatges o vídeos del bestiar i combinar-los amb música dramàtica per a donar una impressió incorrecta del que succeeix en aquests llocs: “Era clar per a tots que la ramaderia necessitava algun tipus de protecció, ja que resultava massa fàcil per a la gent infiltrar-se o mentir en les sol·licituds d’ocupació amb la finalitat de sabotejar un negoci”, va dir Weber.

Craig Hill, president de la Iowa Farm Brureau Federation, va dir que espera que altres estats segueixin l’exemple d’Iowa: “Espero que puguem veure una mica d’èxit aquí i que altres estats puguin seguir l’exemple a través de la nostra experiència en el desenvolupament d’aquest projecte de llei”. “No volem fer res que modifiqui el dret a denunciar males actuacions o limitar la llibertat d’expressió. No és aquest l’objectiu”.

Font: Igualtat Animal i The Huffington Post