La Fundació Equanimal amb el suport d’Igualdat Animal i el Partit Animalista han realitzat un acte de protesta pel recent catàleg d’espècies invasores.

En l’acte han reunit a cent activistes per a protestar pel Reial decret que regula el catàleg d’espècies considerades “invasores”, i que suposarà la matança d’incomptables animals.

Per als activistes, el dret a la vida no entén d’espècies, i per a deixar-lo clar aquest ha estat el lema que apuntaven els cartells que portaven el centenar d’activistes.

 

 

Les organitzacions de defensa animal rebutgen els arguments ecologistes que defensen l’extermini dels animals no autòctons, per considerar aquests arguments immorals. La defensa de la biodiversitat no pot justificar la matança d’animals que, igual que nosaltres, també posseeixen la capacitat de patir i gaudir, i, per tant, un interès en no ser danyats ni matats. Per això, s’oposen a qualsevol matança d’animals per motius ecològics.

En aquest llistat d’espècies considerades invasores s’inclou a ossos rentadors, esquirols, cotorres i molts altres animals, inclosos els prop de 150.000 gossos i gats que són abandonats anualment a Espanya, catalogats com assilvestrats si apareixen en el medi natural. També afecta a animals provinents de granges d’explotació que hagin fugit, com és el cas del visó americà.

La mesura ja s’ha fet efectiva a Balears, i a Canàries, on es ve donant mort als gats capturats en les illes de La Gomera i el Hierro.

Al contrari que les organitzacions ecologistes, que veuen als animals només com peces d’un ecosistema o com a recursos al nostre servei, les organitzacions que avui protestaven consideren aquesta mesura contrària als drets dels animals. La terminologia usada quan es parla d’espècies “invasores” o “invasions biològiques” distorsiona la realitat ja que aquests animals es troben aquí, gairebé en la pràctica totalitat dels casos, degut al fet que els éssers humans els han portat per a utilitzar-los per a la seva caça, pesca o per a ser venuts en les botigues d’animals.

Resulta evident que l’impacte ambiental dels éssers humans en el medi és incomparablement més elevat, però la matança d’éssers humans a aquest efecte mai seria acceptada, doncs per sobre de qualsevol suposat valor mediambiental, ha de prevaler el respecte pels nostres proïsmes.