Igualdad Animal s’ha infiltrat a la indústria porcina de Regne Unit on, durant 72 dies, un activista de l’organització va filmar el que passa a Harling Farm, una granja de 242 hectàrees prop de Norwich, en la qual es crien uns 4.000 porcs per al consum alimentari i la carn del qual conta amb el segell de qualitat Red Tractor.

La marca, acreditada per científics, veterinaris i experts en benestar animal, garanteix que els productes avalats compleixen amb més de 130 normes relatives a la criatura de porcs i a la seva cura en totes les etapes, posant especial atenció a la vigilància de la salut i a les condicions de vida d’aquests animals. Però les imatges de la incursió en aquesta explotació escollida a l’atzar, segons explica el portaveu d’Igualdad Animal, Javier Moreno, mostren alguna cosa ben diferent.

 

 

Els porcs són patejats, colpejats i fins i tot esquinçats amb ganivets com a mètode per a obligar-los a moure’s. I els que estan malalts duen la pitjor part. Alguns, són disparats amb un rifle, per a fer una barbacoa, mentre que les cries que desenvolupen infeccions són estampades contra el sòl.

Al Regne Unit, algunes organitzacions benestaristes s’han mostrat consternades al conèixer les dades. La Reial Societat per a la Prevenció de la Crueltat cap als Animals, especialitzada en el rescat i la conscienciació sobre maltractament animal, diu haver iniciat una investigació arran de les imatges, “una de les més impactants” que han rebut.

Stephen Brown, que dirigia Harling Farm, havia mostrat la seva intenció de cooperar perquè es descobreixi la veritat, però dies després que es fes pública la investigació es va trobar mort en la seva casa, amb un tret en el cap i, segons la policia, sense indicis sospitosos, pel que s’especula amb el seu possible suïcidi.

Per a Igualdad Animal el cas, que creuen que culminarà amb el tancament de la granja, no és un succés aïllat sinó la realitat quotidiana de l’explotació animal. Les seves investigacions a l’estat espanyol, on van recórrer més de 200 granges en onze comunitats autònomes, acrediten que aquest tracte és habitual en tots els centres d’explotació.

Al costat de les pràctiques que transgredien les normatives i qualsevol segell de benestar animal, en els vídeos pot observar-se altres costums que, encara que legals, estan fora de qualsevol ètica, com el tall de les dents en els primers dies de vida de les cries i la castració dels testicles que, en moltes ocasions, realitzen els propis grangers sense la qualificació necessària.

A més, fruit de l’amuntegament, de l’estrès consegüent i de la despreocupació per la salut dels porcs, aquests desenvolupen tumors, pústules i hèrnies abdominals que no són tractades, mentre que les estretes dimensions de les parideres dificulten el naixement dels garrins, que moltes vegades resulten ferits en el part.

Per a Igualdad Animal, acabar amb aquestes explotacions implica dur una dieta vegana i qüestionar-se l’especisme com a una altra forma arbitrària de discriminació que és necessari eradicar igual que el sexisme i el racisme.

Video: Igualdad Animal