Demà 2 de febrer es presenta a Madrid, a la Sala del Consejo de la Juventud, a les 19h, el llibre “Palabras para un toro sin voz” una antologia sobre el Toro de la Vega on nombrosos autors sumen les seves plomes i sensibilitat per a demanar l’abolició d’aquesta tradició.

El llibre antològic, publicat per Ediciones Hades, és una recopilació de textos que expressen el seu dolor i rebuig davant el “alanceamiento” anual d’un toro a Tordesillas, una tradició coneguda com El Torneo del Toro de la Vega.

En l’obra participen nombrosos autors com Rosa Montero, Ian Gibson, Soledad Puértolas, Emilio Silva, Nativel Preuat o Rafael Narbona, que sumen les seves plomes i sensibilitat a aquesta causa i a la iniciativa que va partir de la Plataforma “Manos Rojas”. El llibre ja pot adquirir-se en www.edicioneshades.com.

“Palabras para un toro sin voz” és un crit col·lectiu que pretén trencar el silenci que encarna la complicitat de part de la societat i de l’administració davant el que, no per ser legal, deixa de significar una acció covarda i miserable que, atenent a l’ètica que tantes vegades sembla ignorar l’ésser humà, només podria ser qualificada de crim. És la veu de qui no té la capacitat parlar, que no d’expressar-se, i que no podem negar-nos a escoltar: la veu d’una víctima, el Toro.

El Torneig del Toro de la Vega és una tradició taurina que, a Tordesillas (Valladolid) i cada segon dimarts de setembre, consisteix a deixar anar a un toro en falsa llibertat pel camp mentre una massa enfervorida el persegueix a peu i a cavall empunyant llances de gran grandària. Després de dotze o quinze minuts de tortura, “alanceamiento”, persecució per a atordir i terroritzar l’animal, de “puyazos” que desprenen la seva carn a trossos i de dolor inimaginable, el toro és assassinat amb una llança final, la del guanyador, que li talla la cua encara amb vida.

La Plataforma “Manos Rojas”, creada el 2010, és una iniciativa del poeta Angel Padilla i de Julio Ortega Fraile, amb la intenció de contribuir a l’abolició d’aquest cruel festeig. Així, en diferents manifestacions i des de l’entorn de l’art, la cultura i la ciència, s’expressa el rebuig a la violència per part de qui pertanyent a aquests àmbits, no conceben que l’expressió d’idees i emocions amb finalitats estètiques o comunicatives, impliquin la tortura, la por, el sofriment i la mort d’un ésser viu.

En la presentació a Madrid intervindran entre altres Rosa Montero, Emilio Silva, el periodista Fernando González “Gonzo” i José Enrique Zaldívar.

Dijous 2 de febrer 19.00h
Sala del Consejo de la Juventud
C/ Montera, 24. 6ª planta. Madrid.
Per a confirmar assistència:
Pilar Comino: pilar.comino@yahoo.es
M: 600 433 033