Notícies — 12 gener 2012
Toros abandonats i morint-se

AnimaNaturalis exigeix a les autoritats que evitin la mort d’una quinzena de toros abandonats en una illa de l’Ebre.

L’organització internacional de defensa dels drets dels animals AnimaNaturalis ha denunciat públicament l’abandó d’una vintena de toros que, des de fa anys, viuen desatesos en una petita illa en el riu Ebre al seu pas per Tortosa. Dels vint animals, almenys cinc d’ells ja han mort.

AnimaNaturalis exigeix al consistori de la localitat o a les autoritats pertinents que prenguin les mesures necessàries per a evitar la mort d’aquests animals. La situació és insostenible. En l’actualitat almenys cinc dels toros abandonats ja han mort mentre que altres quinze, segons ha pogut comprovar AnimaNaturalis, mostren un greu deteriorament físic a causa de la malnutrició, les malalties i la desatenció que són objecte. AnimaNaturalis exigeix a les autoritats, tant de l’àmbit local com autonòmic, que prenguin urgentment les mesures pertinents que la legislació els exigeix per a acabar amb aquesta greu situació i així evitar que els toros segueixin morint, i impedir que el nom de Tortosa i el de Catalunya es vegin tacats per fets tan deplorables com aquest.

“Mentre molts taurins de les Terres de l’Ebre presumeixen públicament de respectar i estimar als toros, la realitat és molt diferent. Lamentablement aquests animals només els interessen quan són torturats a les places o quan són salvatgement usats en els correbous. Els toros només els interessen quan obtenen de la seva cruel explotació un rèdit econòmic. Si no serveixen per a aquestes finalitats, la seva vida ja no val res”, indica Laia Jorge, portaveu de AnimaNaturalis a les Terres de l’Ebre.

Des de AnimaNaturalis s’exigeix a les autoritats que, en compliment de les seves obligacions com garants del benestar animal a la regió, s’ocupin d’aquests animals que han estat abandonats a la seva sort en un lloc on no hi ha aliment i on ningú està al seu càrrec.

“De res serveixen les lleis de protecció animal sobre el paper si quan es detecta un cas com aquest ningú fa gens i les autoritats no actuen com la llei els exigeix. Ja no és només pels animals, que no tenen culpa de res, sinó que els cadàvers dels toros morts, en avançat estat de descomposició, poden resultar un greu focus d’infeccions”, assegura Laia Jorge.

A pesar que algunes persones, preocupades per l’abandó d’aquests animals, els han estat duent menjar en forma de pinso, el seu gest no ha estat suficient. Segons ha pogut comprovar AnimaNaturalis aquesta mateix matí, l’estat de salut dels toros és a dia d’avui lamentable. Aquests animals viuen així des de fa anys, quan van ser abandonats en aquesta illa de l’Ebre pels responsables de la ramaderia Pedro Fumadó.

“Aquest conflicte es remunta a 1995, quan per primera vegada s’exigeix a la ramaderia Fumadó que traslladés als toros a un lloc més adequat per a la seva cura, al que es van negar adduint que el seu canvi d’ubicació resultava excessivament car. És intolerable. Esperem que els veterinaris públics es personin en el lloc i informin d’aquesta situació com més aviat millor”, diu  Laia Jorge.

AnimaNaturalis exigeix que, una vegada atesos els animals i llocs en custòdia, es prenguin les mesures legals necessàries amb l’objecte de depurar les responsabilitats oportunes a les persones responsables de l’abandó i negligència d’aquests animals.

Artículos relacionados

Compartir

About Author

admin

Comentarios

 1. como está el tema de estos toros??? los sacaron???.. que comentarios que he leido en este muro por dios! cuanta incultura!!! NO A LAS CORRIDAS NI A LOS CORREBOUS!!! parece mentira!! catalunña en contra del toreo y no de los correbous!! que asco!!!!

 2. Quien no este de acuerdo que se interese por el animal y lea sobre el y con un poco de suerte criara toros en el patio de su casa xd

 3. Este es el futuro del toro de lidia señores… tanto empeño en acabar con las corridas.., tiempo al tiempo

 4. aquesta noticia es de telenoticies eh!!…s,ha de fer arribar a tv3

 5. pero ara tenen menjar??…estic a Radio Tossa i penso anunciar.ho pel matí!!!

 6. Mirad los que prohiben las corridas y se las dan de pro animales. Como se nos ve el plumero.

  • es el colmo que ademas de maltratarlos en las corridas cuando no les es util el animalito lo abvandonen de esa maner son humanos sienten y tambien pagaran consecuencias

   • Esta claro que nada os parece bien corridas no que es maltrato y tal.. pues el futuro sin corridas es este.. tu veras..

 7. Solamente pedir que se pongan en el lugar de las victimas, por unos segundos, y accionar contra el desgano y desinteres que pueda pasarles por el animo!!.. escuchen a la gente!!.. Y rescaten a esos pobres animales. Gracias! Saludos desde Argentina!

 8. Pobres, ahora en invierno lo deben estar pasando fatal con la poca vegetación que hay :(

  Lo que me temo es que si los sacan de ahí los asesinarán.

 9. Hechos lamentables que ponen de manifiesto la falta de respeto y sensibilidad hacia el entorno y los animales. Debería darse educación desde la infancia para valorar la naturaleza en todas sus manifestaciones y la riqueza que representa la biodiversidad y el cuidado del medioambiente.
  Tenemos que seguir denunciando hechos como estos donde ni lo uno ni lo otros son tenidos en cuenta.

 10. que horror!! que podemos hacer? no se puede tratar con la web Actuable para que recojan firmas?Gracias por lo que haceis!!

  • estoy contigo isabel pero no por recoger firmas se soluciona el problema , el problema es que hay muy poca gente que respeta los derechos de los animales mientras saquen beneficion les da igual que se mueran de hambre o de frio

 11. Primer que res, disculpen per expresar-me en català ja que el castellà no és el meu punt fort i no m’agrada tampoc escriure desgraciant una llengua. Fent referència al fragment del text on cita textualment ““Mientras muchos taurinos de las Terres de l’Ebre alardean públicamente de que respetan y quieren a los toros, la realidad es muy diferente. Lamentablemente estos animales sólo les interesan cuando son torturados en las plazas o cuando son salvajemente usados en los correbous. Los toros sólo les interesan cuando obtienen de su cruel explotación un rédito económico. Si no sirven para estos fines, su vida ya no vale nada”, indica Laia Jorge, portavoz de AnimaNaturalis en las Terres de l’Ebre.” Solament afegir que estàs, esteu totalment equivocats, ja que igualment que vosaltres, la gent en general no recull coses que no son de la seva propietat, nosaltres la gent que els agrada viure la festa dels “Correbous” no som responsables de l’avandonament d’aquests animals, tampoc ens tenim que fer càrreg. Si seguim amb el text diu “responsables de la ganadería Pedro Fumadó.” És aquest el que s’ha de fer càrreg, no nosaltres i no se’ns ha de dir amb aquesta forma impertinent i mal educada que tant que diem que no maltractem als animals i totes aquestes coses… És una falta de respecte, al meu pensar. Finalment per acabar sols dir-vos que cap cec pot veure’s la cara… “Para la gente que no entienda el catalán, invito a que pongais el texto en el traductor”

  • Con todo el respeto, y como dice, “ningun ciego puede verse la cara” y esto es lo que sucede…..
   Claramente a la ganaderia pedro fumado (taurinos como Vd.) estos animales sólo les interesan cuando son torturados en las plazas o cuando son salvajemente usados en los correbous. Los toros sólo les interesan cuando obtienen de su cruel explotación un rédito económico. Si no sirven para estos fines, su vida ya no vale nada”, y precisamente por eso se despreocupan de ellos como meros objetos.

   Nuestro planeta volvera a brillar, el dia en que nosotros humanos, dejemos tranquilos a nuestros hermanos animales.

  • Cavieret, gracies pels teus comentaris.

   En primer lloc no cal que et disculpis per expressar-te en la llengua que més et convingui. El web de TvAnimalista és bilingüe per tal que tots i totes ho puguem fer en la llengua que més ens plagui.

   Fent referència al fragment del text on dius: “Solament afegir que estàs, esteu totalment equivocats, ja que igualment que vosaltres, la gent en general no recull coses que no son de la seva propietat, nosaltres la gent que els agrada viure la festa dels “Correbous” no som responsables de l’avandonament d’aquests animals, tampoc ens tenim que fer càrreg”… voliem aclarir algunes coses:

   La Laia Jorge diu que “Mientras muchos taurinos de las Terres de l’Ebre alardean públicamente de que respetan y quieren a los toros, la realidad es muy diferente”. I la veritat és que no trobem cap contradicció en aquesta frase, és cert que molts taurins diuen respectar i estimar els toros, inclús els que es lucren amb ells, però la realitat que ens trobem és que els toros, aquests toros en concret, s’estan morint per molt que alguns diguin respectar-los i estimar-los. Les imatges parlen per sí soles i no mostren pas estimació i respecte.

   Dius que “la gent en general no recull coses que no son de la seva propietat”, i bé, no es tracta de recollir “coses”, sinó d’ajudar uns animals que estan morint-se de gana per una gestió totalment inadequada dels seus responsables (propietaris o tenidors en llenguatge jurídic) i de l’administració que permet aquestes barbaritats. Si algú deixa abandonat un moble al mig d’aquesta illa, el moble, en tant que cosa, no patirà. Si algú deixa abandonats a uns animals en aquesta illa està causant un mal i la mort a individus que no son coses, sinó éssers vius.

   Dius que als que us agrada viure la festa dels correbous no sou responsables de l’abandonament d’aquests animals, i no veiem que la portaveu hagi afirmat això en cap moment. Però dius que tampoc us n’heu de fer càrrec, i no ho dubtem, ningú està obligat a socórrer a un animal que es mor de gana, tampoc els animalistes, però a diferència vostra, les persones que es declaren defensores dels Drets dels Animals, sí s’han preocupat per la sort, la vida i el destí d’aquests animals que els aficionats als correbous dieu estimar tant.

   I si més no, tot plegat, resulta força curiós.

   Potser el dia que els que dieu respectar i estimar els braus, us preocupeu per la seva salut, benestar i vida, arribarem a parlar amb mateix concepte de respecte i d’estima i deixarem de ser cecs a la cara dels altres.

   Salutacions.

   • Menteix Laia Jorge quan diu que a Pedro Fumadó se li va exigir treure els animals per cuidar-los millor. Fals. Se li va exigir que els tragués perqué l’illa era competencia de ports i costes i volien treure els bous d’allí, a la qual cosa Fumadó s’oposà per moltes raons: econòmiques unes i també morals (pensant amb els bous braus) d’altres, ja que, com la majoría de gent pixapina, els responsables de ports i costes no tenien ni idea del que es un bou brau i el confonien sovint amb un gatet, gosset ó conillet. A l’administrador d’aquesta pàgina: els bous interactius amb l’home, a tot el mon, tenen el següent futur: 1.- Consum humà: des de l’aparició del mal de “les vaques boges” s’han de matar abans de complir 1 any de vida si no vols tenir problemes. Amb sort en viuràn 2 amb unes condicions pèsimes. “.- Corrides de braus: Viuran molt bé 4 anys amb una mort dolorosa. 3. Correbous: normalment viuen més de 10 anys i treballen 30 min. 3 cops a l’estiu i prou. Les actes veterinaries oficials i la vista en directe de l’espectacle així com la vista del bou a les finques la resta de l’any, acrediten que l’animal està en perfecte estat. Los mundos de yuppie que s’inventa la dictadura-secta vegana només responen a un tema purament de sensibilitat. Los bous, al mon sencer, viuen com viuen i a les terres de l’ebre tenen el seu paradís particular, que els anomenats animalistes volen destruir com han fet amb tota la naturalesa real de que existeixen.

    • Gràcies pels teus comentaris, Xavi

     I unes puntualitzacions:

     Els motius pels quals es va exigir a Pedro Fumadó que traïes els bous de l’illa segurament no serien que els cuidés millor, ja que Ports i Costes no deu estar interessada en el benestar dels bous, igual que no ho està l’empresa del Sr. Fumadó ni els defensors dels bous, ja que tots ells estan deixant morir de gana aquests animals a l’illa, per activa o per passiva.

     Volem recordar que són persones com la Laia Jorge els que els estan duent menjar per tal que no es repeteixin imatges com les que hem captat els mitjans de comunicació a l’illa: mort dels bous per inanició.

     Als administradors d’aquesta pàgina els agradaria expressar que “els bous interactius amb l’home” també poden ser traslladats a santuaris on cap humà els exploti pel seu benefici, ni en forma de “carn”, ni tampoc en forma “d’espectacle amb mort o sense mort”.

     I també que en cap cas “la dictadura-secta vegana” vol acabar amb els hàbitats naturals dels animals lliures. Més aviat promou que els hàbitats de la resta d’animals no siguin envaïts pels humans i els seus interessos.

     • Gracies per la resposta administrador. Unes cosetes: Laia Jorge no ha donat menjar als bous fins que la notícia ha sortit als mitjans de comunicació. La prova es que només cal vore als bous. Fa temps que ningú els dona menjar. Aquesta noia es una oportunista. La multa per entrar a la illa dels bous era bastant elevada ja que al ser de ports i costes no et deixen entrar tan fàcilment. Alguns aficionats vam advertir al 1997 a ports i costes del desastre que suposaría no tenir a un ramader cuidant a aquests bous braus però com no saben el que es un bou brau no ens van fer ni cas. Ni tampoc van fer cas quan a les riuades de 2002 vam detectar la illa totalment anegada amb els bous encaramats a un xop molt gran que havia caigut. Los santuaris que tú dius no existeixen però de totes formes m’agradaría saber com controlaríes a una raça bòvida sense cap control natal i sense depredadors naturals. Salutacions.

     • Potser la Laia Jorge no té el do de la clarividència, de la omnipotència i de la multipresència i no s’ha assabentat de l’estat dels bous fins que ho ha pogut fer. I quan ho ha fet sembla que el resultat, pels bous, ha anat cap a millor.
      Per això sembla un insult dir-li “oportunista” quan ella i altres persones s’estan jugant els diners alimentant-los i amb la possibilitat de rebre aquestes multes que exposes. Segur que els bous voldrien més persones “oportunistes” que els portessin menjar que no pas “aficionats” que no han resolt el tema per més que hagin advertit qui sigui de la situació. Potser aquests “aficionats” podrien aprendre de persones com la Laia Jorge per a tenir més èxit en la resolució dels conflictes que els humans causen als bous.
      Et convidem a fer una recerca per localitzar santuaris arreu del món. Així veuràs que sí existeixen i la forma com funcionen per controlar la demografia dels individus que hi viuen.

      Salutacions

  • Pareceria una obviedad lo que voy a decir, pero a mucha gente le cuesta comprenderlo. Las cosas NO estan vivas= Los seres vivos No son objetos/cosas. Capisci?

Deixa un comentari