AnimaNaturalis exigeix a les autoritats que evitin la mort d’una quinzena de toros abandonats en una illa de l’Ebre.

L’organització internacional de defensa dels drets dels animals AnimaNaturalis ha denunciat públicament l’abandó d’una vintena de toros que, des de fa anys, viuen desatesos en una petita illa en el riu Ebre al seu pas per Tortosa. Dels vint animals, almenys cinc d’ells ja han mort.

AnimaNaturalis exigeix al consistori de la localitat o a les autoritats pertinents que prenguin les mesures necessàries per a evitar la mort d’aquests animals. La situació és insostenible. En l’actualitat almenys cinc dels toros abandonats ja han mort mentre que altres quinze, segons ha pogut comprovar AnimaNaturalis, mostren un greu deteriorament físic a causa de la malnutrició, les malalties i la desatenció que són objecte. AnimaNaturalis exigeix a les autoritats, tant de l’àmbit local com autonòmic, que prenguin urgentment les mesures pertinents que la legislació els exigeix per a acabar amb aquesta greu situació i així evitar que els toros segueixin morint, i impedir que el nom de Tortosa i el de Catalunya es vegin tacats per fets tan deplorables com aquest.

“Mentre molts taurins de les Terres de l’Ebre presumeixen públicament de respectar i estimar als toros, la realitat és molt diferent. Lamentablement aquests animals només els interessen quan són torturats a les places o quan són salvatgement usats en els correbous. Els toros només els interessen quan obtenen de la seva cruel explotació un rèdit econòmic. Si no serveixen per a aquestes finalitats, la seva vida ja no val res”, indica Laia Jorge, portaveu de AnimaNaturalis a les Terres de l’Ebre.

Des de AnimaNaturalis s’exigeix a les autoritats que, en compliment de les seves obligacions com garants del benestar animal a la regió, s’ocupin d’aquests animals que han estat abandonats a la seva sort en un lloc on no hi ha aliment i on ningú està al seu càrrec.

“De res serveixen les lleis de protecció animal sobre el paper si quan es detecta un cas com aquest ningú fa gens i les autoritats no actuen com la llei els exigeix. Ja no és només pels animals, que no tenen culpa de res, sinó que els cadàvers dels toros morts, en avançat estat de descomposició, poden resultar un greu focus d’infeccions”, assegura Laia Jorge.

A pesar que algunes persones, preocupades per l’abandó d’aquests animals, els han estat duent menjar en forma de pinso, el seu gest no ha estat suficient. Segons ha pogut comprovar AnimaNaturalis aquesta mateix matí, l’estat de salut dels toros és a dia d’avui lamentable. Aquests animals viuen així des de fa anys, quan van ser abandonats en aquesta illa de l’Ebre pels responsables de la ramaderia Pedro Fumadó.

“Aquest conflicte es remunta a 1995, quan per primera vegada s’exigeix a la ramaderia Fumadó que traslladés als toros a un lloc més adequat per a la seva cura, al que es van negar adduint que el seu canvi d’ubicació resultava excessivament car. És intolerable. Esperem que els veterinaris públics es personin en el lloc i informin d’aquesta situació com més aviat millor”, diu  Laia Jorge.

AnimaNaturalis exigeix que, una vegada atesos els animals i llocs en custòdia, es prenguin les mesures legals necessàries amb l’objecte de depurar les responsabilitats oportunes a les persones responsables de l’abandó i negligència d’aquests animals.