El Parlament català va aprovar la prohibició de les curses de braus a Catalunya el juliol de 2010, donant llum verda a la Iniciativa Legislativa Popular avalada per 180.000 ciutadans que traslladaven als polítics la seva petició per l’abolició de les curses de braus.

La tarda del 25 de setembre de 2011 es va celebrar, per a uns, i perpetrar, per a uns altres, la darrera corrida a la Monumental de Barcelona. En aquella ocasió, els polítics que van votar en contra de la prohibició, van llençar proclames contra la sobirania popular, expressada primer a través de la Iniciativa Legislativa popular i després a través del parlament pels representants polítics, anunciant que “per llei o per resolució judicial” les corrides tornarien a Barcelona.

 

Crònica de l’última corrida de la Història a Catalunya (25/09/2011):


 
Mentre alguns aficionats donaven per fet que aquella seria la darrera corrida que es fes a la Monumental, enduent-se fotos de record de l’últim cartell o arena de la plaça, altres recollien signatures per forçar la tramitació d’una Iniciativa Legislativa Popular contraria a la abolició.

L’inici efectiu de la prohibició de les curses de braus es va fixar per l’1 de gener de 2012, però la gent que va dur endavant la iniciativa sap que la lluita contra l’ús de braus en festes populars i tradicions no ha acabat ja que, enguany, el delegat del govern de les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha dit que té com a objectiu que el Reglament dels correbous passi a exposició pública aquest proper gener i que, després de complir tota la tramitació, vegi la llum a principis de temporada per autoritzar la celebració de 208 dies de festes amb braus durant l’any. Durant el 2011 es van celebrar un total de 47 correbous.

La Iniciativa Legislativa Popular contra les curses de braus ha obert un camí per treballar la conscienciació social sobre l’ús dels animals no humans en festejos i tradicions. Ara cal que la societat deixi de veure la mort dels animals com a únic mal per a ells i passi a entendre que l’ús de qualsevol individu en contra de la seva voluntat no és acceptable dels del punt de vista del respecte dels seus drets bàsics.

I en aquest sentit, totes les persones defensores dels Drets dels Animals segueixen treballant per aconseguir una societat més justa i igualitària per a tots els éssers sintents, i l’abolició ha obert el camí de totes les lluites, demostrant que és possible guanyar-les.

 

Repercusió internacional (BBC, TF1 i Aljazeera):