Els activistes en defensa dels Drets Animals detinguts el passat mes de juny, imputats per la solta de visons, delictes contra la propietat, les persones i el medi ambient demanen la recusació del titular del Jutjat d’Instrucció Nombre 2 de Santiago, José Antonio Vázquez Taín, “per la seva parcialidad” i “irregularitats” en el procés, en el marc decom havien estat detingudes dotze persones en diverses localitats de l’estat.

En roda de premsa, en la qual han comparegut Olaia Freíria i Eladio Ferreira, dos dels tres activistes que van romandre a la presó gairebé tres setmanes per ordre del jutge, han argumentat que, després d’aixecar-se el secret de sumari el passat 28 de novembre, fa cinc dies que han presentat davant l’Audiència Provincial de A Corunya la recusació del magistrat.

Així, han indicat que demanen que “l’apartin del procés” perquè “és evident la seva parcialitat”. “El jutge estava actuant de fiscal, era ell qui ens estava acusant”, ha criticat Eladio Ferreira, en representació de les organitzacions en defensa dels Drets Animals, que ha denunciat “irregularitats” en el sumari.

D’una banda, Ferreira ha apuntat que, quan el jutge va prendre declaració a una companya, “reconeixia el seu interès subjectiu al reconèixer que el seu pare tenia una granja quan era petit”. A més, ha assenyalat que un dia després de les detencions va realitzar una “valoració subjectiva” en la qual deia que els activistes detinguts “causaven terror” i els qualificava de “ecoterroristas”. En el curs de la primera declaració de la imputada Olaia Freíria el dia 24 de juny de 2011, el Sr. Magistrat va fer el següent comentari: “Sí, les granges de visones se solen deixar la porta oberta, és a dir…, el meu pare va tenir una granja i com va ser el que ens va donar de mejar a tots i érem sis germans, doncs clar, la deixava sempre oberta, perquè no passava res,…” (Minut 38:02 de l’enregistrament en vídeo i àudio de la declaració, obrant en les actuacions)

Referent a això, han denunciat que aquestes manifestacions “creen una alarma social” i “tenen una conseqüència”. Per això, han posat l’accent per a demanar la recusació del jutge en la “clara predisposició del jutge” a “valorar com culpables a qui ha de jutjar”. “Abans de jutjar ja suposa la sentència. Si diu que causem terror, diu que som els qui ho realitzem”, ha retret.

En aquest sentit, han insistit que l’acusació contra els activistes “no té ni cap ni peus” i han qualificat el procés com “un muntatge i interpretació interessada dels informes de la Guàrdia Civil i Seprona”.

“Taín ens va enviar a tres a presó i l’Audiència Provincial, tres setmanes després, va deixar clar que no s’havia complert la llei i no havia justificació”, ha argumentat Eladio Ferreira.

“CRIMINALITZAR” AL COL·LECTIU

Per la seva banda, Olaia Freíria ha reiterat que el jutge “no està sent imparcial en aquest cas” i ha afirmat que “tot gira entorn a un moviment de repressió del moviment en defensa dels animals a Espanya i altres països”. A més, ha qualificat de “desmesurada” i “sense precedents” l’operació en el marc de la qual va ser arrestada i enviada a presó provisional. Olaia ha recordat que, entre altres delictes, se’ls imputa associació il·lícita, revelació de secrets, desordre públic –per incidents en la passarel·la Cibeles i en places de toros–, violació de domicili –per entrar en llocs sense autorització–; així com delictes contra el medi ambient, per la solta de visons, motiu pel qual s’havia iniciat el procés, segons el jutjat.

Referent a això, han afirmat que no tenen “res a veure” amb aquest tipus d’accions perquè el seu treball “és d’investigació i difusió”. Per això, Olaia ha incidit que la “operació policial va ser desproporcionada”, amb 13 domicilis registrats. “No teníem connexió uns amb uns altres fins que ens trobem detinguts”, ha asseverat, per a recordar que els arrests es van portar a terme en País Basc, Madrid i Galícia.

“Es van endur material dels activistes per valor de milers d’euros”, ha assenyalat Olaia en relació a discos durs i altres, que ha denunciat “irregularitats” en el procés. “Tot està molt pensat i és un muntatge”, ha dit i ha afegit que “no s’ha respectat la presumpció d’innocència”.

A més, els activistes han criticat la “desvelació del secret de sumari”, en relació a vídeos de la Guàrdia Civil “en els quals es veia la casa de detinguts”, pel que han denunciat, també, la revelació de secrets. “Se’ns acusa amb clara intenció d’acabar amb el moviment de defensa animal i amb el terme ecoterrorismo”, ha lamentat.

Per això, han posat de manifest que “no s’ha respectat el dret a la intimitat” i del procés “no es pot concloure evidència mínimament sòlida”. “La detenció i registre és una redada política i amb una parafernalia mediàtica i policial”, han explicat.

“Eladio, jo i Eneko vam ser enviats a presó preventiva sense justificació per part del jutge, el que atempta contra drets bàsics de qualsevol persona”, ha manifestat Olaia. “El 13 de juliol l’Audiència Provincial de A Corunya va acceptar el recurs per a la posada en llibertat”, ha recordat. “No ens imaginàvem estar a la presó, és un trauma per a qualsevol persona. En certa manera va ser com una broma per al jutge enviar-nos a presó”, ha afegit.

CAMPANYA

Olaia i Eladio han defensat que el seu activisme en defensa dels animals “se centra a conscienciar a la societat” per a “acabar amb l’explotació dels animals”. Així, han indicat que per a això porten a terme taules informatives, xerrades, manifestacions, assalts a places de toros “per a demanar l’abolició de la tauromaquia”, despenjaments i “sabotatges a la caça de la guineu”. “Tot el nostre activisme és pacífic”, han recalcat.

A més, han comentat que realitzen “treball d’investigació” per a mostrar “la realitat que s’oculta darrere dels murs d’aquestes granges” de visones. “És una treball fonamental el d’investigació i és completament lícit”, ha reivindicat Olaia Freíria. “Som organitzacions que fem un treball de conscienciació”, ha justificat Eladio Ferreira, qui ha assenyalat que entre les acusacions particulars en aquest procés s’inclou l’Associació de Caçadors que “res té a veure amb la pelletería o solta de visons”; també “diverses empreses i asseguradores relacionades amb la pelletería”; i altres.

Amb tot, les organitzacions Igualdad Animal i Equanimal han indicat que continuaran amb la seva campanya ‘Units contra la repressió’ en el marc de la qual, després d’haver reivindicat la posada en llibertat dels activistes detinguts; defensen la “legitimació del moviment en Defensa dels Drets Animals” i demanen l’arxiu de la causa contra ells. “Seguirem treballant”, han sentenciat.

Fonts: Igualdad Animal i Europa Press