L’Associació per a un Tracte Ètic amb els Animals (ATEA) ha interposat una denúncia davant el Servei de Salut Pública i Benestar Animal de l’Ajuntament de Donostia, després de constatar que dintre d’una finca particular es troben almenys dos gossos permanentment encadenats, el que sens dubte els provoca un sofriment psicològic constant.

 

 

ATEA espera que l’Ajuntament de Donostia actuï en conseqüència davant el cas denunciat, més quan en el seu organigrama hi ha un Servei que inclou l’epígraf de “Benestar Animal”.

Euskadi conta amb una norma legal genèrica específica en la matèria des de fa més de divuit anys, concretament la Llei/1993, de 29 d’octubre, de Protecció dels Animals i la situació denunciada vulnera amb claredat diversos punts de la mateixa, que en el seu Article 4.2.a prohibeix “Maltractar als animals o sotmetre’ls a qualsevol pràctica que els pugui produir sofriments i angoixa injustificada”. En tal sentit, resulta obvi que no pot haver justificació possible per a mantenir a uns animals, per naturalesa sociables com els gossos, lligats per a tota la vida a uns escassos metres de cadena, concloent per tant que es tracta d’un evident cas de maltractament, que afecta en un plànol psicològic a aquests animals de forma severa.

Així mateix, la mateixa normativa obliga a tenir als gossos identificats amb el microxip, a facilitar-los assistència veterinària i a procurar-los exercici físic.
Paral·lelament, s’estarien vulnerant diversos punts de l’Ordenança Municipal per a la Protecció i Tinença d’Animals de Donostia, de 20 d’octubre de 1994, almenys els Articles 8.1 i 9.1, que es refereixen respectivament a les obligacions dels propietaris i a prohibicions.

És per això que des d’ATEA s’insta al citat Servei que s’apliqui la normativa vigent i se sancioni com procedeixi als responsables dels fets, així com que es pensi en la possibilitat de decomís dels animals perquè puguin ser adoptats per gent que de debò es responsabilitzi d’ells.