Barus, el tigre mascle de Sumatra nascut en el Zoo de Barcelona el 2003 no ha conegut mai el que és viure com un tigre. Ahir va morir ofegat al caure en la fossa d’aigua que separa la instal·lació del públic després de patir un nou atac de epilèpsia, malaltia per la qual estava en tractament des del 2007.

Segons Libera! no era la primera vegada que Barus queia a la fossa en un atac epilèptic, i l’única tècnica que utilitzava el zoo per a rescatar al tigre en aquesta situació era esperar que es recuperés i sortís pel seu propi peu, o sigui: observar l’atac de epilèpsia. Segons aquesta organització, el zoo en cap moment es va plantejar adaptar aquestes instal·lacions per a fer-les més segures per a aquest animal captiu i malalt, pel que consideren la inacció del zoo una nova negligència en la consideració del propi zoo de ser un lloc per a educar, conservar i investigar.

El zoo cosifica als animals que exhibeix, convertint-los en un museu d’éssers vius que veuen apagar les seves miserables vides en pro d’un negoci anacrònic i immoral segons el comunicat emès per l’associació Libera!

Per la seva banda, AnimaNaturalis reclama al Zoo de Barcelona que no només deixi de portar animals, sinó que comenci a buscar-los una nova llar apropiada als que ja hi té. “Encaraque pugui semblar una forma de maltractament animal menys evident que unes altres, volem recordar que en els zoos els animals viuen empresonats, lluny del seu hàbitat natural, sofrint estrès i amb pocs espais per a la seva estimulació física o mental”, explica Aïda Gascón, directora d’AnimaNaturalis Espanya.

Igualdat Animal ha emès també un comunicat on explica que: “És revelador que el zoològic de Barcelona hagi comunicat la mort d’aquest animal i sol·liciti el tancament d’un nou animal al programa de cria europea (EEP), quedant clarament reflectida la visió dels animals com a objectes d’exposició. “Lamentablement aquesta tràgica mort serà substituïda per altre animalque passarà la seva vida tancat” conclouen, i mostren els resultats de les investigacions que van realitzar al zoo de Barcelona.

El zoo de Barcelona manté captius a més de 2.000 individus salvatges en 12 hectàrees de terreny en ple centre de la ciutat, situació que no respon a cap dels criteris enunciats per la mateixa política dels zoos “d’educar, conservar i investigar”.

Segons el zoo, Barus va caure a la fossa i els operaris no van poder rescatar-lo amb suficient rapidesa, ja que va quedar submergit dintre de l’aigua en una posició inaccessible per als cuidadores tant des de dintre de la instal·lació (on es trobava la femella) com des de fora, i malgrat els esforços de cuidadors i veterinaris per a intentar recuperar i reanimar a l’animal, va ser impossible rescatar-lo a temps i Barus va morir.

El zoo de Barcelona es cobra una nova víctima de l’especisme.

 

Notícia relacionada: Igualdad Animal investiga els zoològics