Una vintena d’activistes de l’organització AnimaNaturalis han protestat davant de l’Ajuntament de Figueres per a demanar a l’alcalde que doni suport la moció que prohibeixi els circs amb animals en el municipi.

L’acte de protesta ha estat un èxit, congregant a nombrosos ciutadans de Figueres que han volgut acostar-se al seu ajuntament per a demanar a l’alcalde de la localitat (CIU) que doni el seu recolzament a la moció que prohibeixi els circs amb animals. “La veritat és que hi ha poques possibilitats que la iniciativa surti endavant perquè a CIU, que són majoria absoluta en el consistori, no estan en contra de l’ús d’animals en els circs. Però seria inèdit que s’oposessin a aquest avanç ètic respecte al tracte dels animals, doncs en tots els municipis on s’ha presentat la moció de prohibir els circs amb animals salvatges, els membres d’aquest partit sempre han votat a favor o s’han abstingut, però mai han votat en”contra , ha assegurat Xavier Montfort, regidor de ICV a Figueres.

Un dels activistes, pintat de lleó, s’ha tancat en una gàbia per a mostrar les terribles condicions de vida que suporten els animals que són explotats als circs. “A pesar de la postura de CIU, des de AnimaNaturalis no deixarem de denunciar que els circs amb animals són cruels i que suposen una de les més aberrants expressions de maltractament animal”, exposa Aïda Gascón, directora de AnimaNaturalis a l’Estat espanyol.

La resta de voluntaris, portant pancartes al·lusives al maltractament que es produeïx als circs amb animals, han repartit fulletons entre els ciutadans on s’explica la dolorosa realitat que s’amaga darrere aquest inhumà negoci. “Avui dia resulta anacrònic i cruel l’ús d’animals com a forma d’entreteniment en qualsevol camp, però el dels circs és un cas especialment terrible. Els animals dels circs, tancats durant tota la vida, pateixen tot tipus de maltractaments, des de l’aïllament, el càstig, la por i la captivitat, fins al desenvolupament de conductes agressives a causa de les paupérrimas condicions de vida a que són sotmesos”, assegura Aïda Gascón.

A tot l’Estat més cinquanta ajuntaments ja han rebutjat la presència de circs amb animals en els seus termes municipals. A part d’haver de viure tancats en petites gàbies durant tota la seva vida, convé recordar que els mètodes d’aprenentatge amb els quals els animals són ensinistrats per a realitzar els espectacles circenses no són més que una brutal combinació de càstigs, que en la major part dels casos suposen descàrregues elèctriques, cops o qualsevol altre tipus d’atroç correctiu físic. “Nosaltres no estem en contra dels circs, sinó en contra dels circs amb animals”, afirma Aïda Gascón.

Cada vegada són més els països que estan creant lleis per a rebutjar els espectacles de circ on s’utilitzin animals. Recentment, els membres del parlament britànic van aprovar una moció dirigida al govern del Regne Unit per a introduir “una regulació que prohibeixi l’ús de tots els animals salvatges als circs a partir de juliol de 2012”. Però no només Gran Bretanya aposta per acabar amb el patiment animal als circs. Alemanya, Índia, Suècia, Finlàndia, Dinamarca o Suïssa són alguns dels països on les legislacions dels quals ja s’inclouen lleis que impedeixen als circs amb animals actuar en els seus territoris.

AnimaNaturalis considera que els circs estan mostrant una de les pitjors actituds possibles a que els humans poden sotmetre als animals, despullant als animals no humans de la seva dignitat, amb l’objecte de forçar-les a fer accions totalment antinaturals per a ells.

Font: Animanaturalis