Barcelona

Joyce Poole, l’experta en elefants que ha passat més de 35 anys estudiant-los en llibertat a Kenia i fundadora de l’entitat Elephant Voices, ha estat a Barcelona per visitar la Susi i la Yoyo i donar el seu punt de vista sobre el seu estat de salut.

L’experta ha pogut transmetre al gerent del zoo de Barcelona les seves impressions després de que les entitats Libera, Faada, Born Free Fundation i Elephant Voices demanessin una reunió amb ell, de forma infructuosa, durant més de dos anys.

 

 

Entre el que li ha transmès destaca que les elefantes haurien de poder desenvolupar la seva vida de forma digna i complerta, cosa que hauria d’incloure poder viure en un grup més ampli per desenvolupar els vincles emocionals i socials que els són naturals, un espai molt més gran i ric en estímuls i diferents formes d’alimentació, i permetre’ls activitat per no patir problemes de repetició de moviments que els fan desenvolupar el creixement de la musculatura de forma anormal, problemes a les ungles i als peus, i avorriment vital.
La Susi, tot i no arribar als 40 anys, té l’aspecte d’una elefanta de 70. Això és deu, segons Poole, al confinament en un zoo, la depressió desenvolupada després de la mort de la seva amiga i matriarca, l’Alicia, i al fet que encara ara, un any després de l’arribada de la Yoyo, el zoo de Barcelona no hagi permès que aquestes dues visquin juntes, trobant-se en compartiments separats i encara més petits que els del seu recinte habitual.

L’experta també ha destacat que les elefantes es passen més estona tancades en compartiments interiors que a l’aire lliure, i que el seu extraordinari cervell, la capacitat d’aprenentatge i les habilitats socials queda totalment relegat per convertir-se en dos cossos d’elefants que repeteixen compulsivament moviments sincopats per intentar desfer-se del seu avorriment i desesperació.

Segons la valoració de Joyce Poole, les elefantes haurien de ser traslladades a un santuari on poguessin gaudir d’una vida digna, tal i com s’ha fet amb la Magie, una elefanta que vivia confinada en un zoo d’Alaska, que patia desmais i col·lapses com pateix la Susi, i que va ser traslladada en avió a un santuari dels Estats Units.